Irmaklar Market
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,21% 0,07
  • EURO

    35,02% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2501,23% 0,05
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00

Göle Doğa Çevre Koruma Panelin’de, Kazı Başlarda Bölgede Bir Kıyamet Kopar

Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından Ardahan İli Göle İlçesi Büyük Altunbulak Köyü, Koyunlu, Kuyutuca ve Durucasu Köy sınırları içerisinde yapılacak maden aramasına tepki olarak yapılan panelde Konuşmacılar bir felaket projesi d

Dünya 24.01.2024 02:21:00 0
Göle Doğa Çevre Koruma Panelin’de, Kazı Başlarda Bölgede Bir Kıyamet Kopar

Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından Ardahan İli Göle İlçesi Büyük Altunbulak Köyü, Koyunlu, Kuyutuca ve Durucasu Köy sınırları içerisinde yapılacak maden aramasına tepki olarak yapılan panelde Konuşmacılar bir felaket projesi diye adlandırdılar.

B. Altunbulak Köy Derneğin lokalinde yapılan Göle Doğa Çevre Koruma Panelinin Moderatörlüğünü Gazeteci Yazar Mustafa Küpeli, panelin konuşmacıları Jeofizik Yüksek Mühendisi Kadir Işık ve Çere olaylarıyla ismi sık sık dele getirilen Av. Cömert Uygar Erdem oldu. 

BAŞKAN NİHAT DURAK MADEN ARAMALARINA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ

Panelin açılışı konuşmasını yapan B.Altunbulak Köy dernek başkanı Nihat Durak, yoğun katılım ve ilgiden dolayı konuk ve hemşehrilerine teşekkür ederek konuşmasını şöyle sürdürdü;

Bildiğiniz gibi Koza altın AŞ’nin Türkiye’nin bir çok yerinde para için yaptığı kazı çalışmaları çevreye büyük zararlar vermiştir.

Bu nedenle biz bölge halkı olarak Doğaya ve Çevreye zarar verecek Maden ve Altın ocakları projesini engellemek için Göle Dernekler Federasyonu, Göle Altunbulak Köyü, Durucusu köyü, Koyunlu köylü ve Kuyutuca köyü ve Hoştulbent köyü dernek başkanlarının katılımıyla bir dizi alt yapı çalışmalar yaptık.

Bu doğayı katledecek vahim olayı ulusal boyata taşımak için bu gün Göle Doğa Çevre Koruma Panelini hazırladık. Katılıp destek sunduğunuz için herkese ayrı ayır teşekkür ediyorum.

            Ardahan İli Göle İlçesi Büyük Altunbulak Köyü, Koyunlu, Kuyutuca, Durucasu Köy  ve Hoştulbent köyü sınırları içerisinde Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılması Altın-Bakır Madeni Açık Ocak İşletmesi ile ilgili doğa ve çevreye verilen zararları dile getirilmesi için her fırsatta bir eylem yapıp sesimiz duyurmaya çalışacağız diyerek sözü panelistlere bıraktı.

KÜPELİ: BU BİLİM ADAMLARI VE ÇEVRECİLERİN İŞİDİR

Koza altın Maden aramı AŞ’nin ülkemizde yaptığı kazılarla doğaya verilen zararları hepimiz biliyoruz. ÇET Raporu alınmadan Siyanürle maden aramasının doğaya ve çevreye vereceği zararları bilimin ışığında raporlar hazırlayarak yetkili Merihlere ulaştırmak lazım. 

En önemlisi Koza Altın Maden arama şirketinin eğer ÇET raporunu alırsa yetkilileri zaman kaybetmeden bölgeye gidip Halka oğlunu İşe alacağım. Veya senin napuzarına çok para vereceğiz diyerek yüksek vaatlerde bulunup imza toplamaya başlayacaklar.  Bu nedenle kurulacak komite Maden araması yapılacak köyler acilen toplantı yapıp bu tuzağı bozmaları gerekir.

Bir tünelle Kura nehrinin Karadeniz’e aktarılması projesini durdurmak için verilen mücadeleye anlattıktan sonra bu iş o kadar kolayı bir iş değil samimi olmalıyız

JEOFİZİK YÜKSEK MÜHENDİSİ KADİR IŞIK BÜYÜK BİR FELAKET OLUR 

Panelde ilk konuşmayı yapan Jeofizik Yüksek Mühendisi Kadir Işık, Koza Holdingin, Ardahan/ Göle, Altunbulak Köyü, Gevrik mahallesinde) merkezli, Durucasu Köyü, Koyunlu Köyü, Sekki Köyü hudutlarını kapsayan yaklaşık 19.536. Dönümlük bir proje alanının pılanlandığı, İlk etapta bunun 158 Dönümlük kısmının ilk kazı sahası olduğu ve bu alanda; Sesiz, sedasız, Altın, Bakır rezervi olarak açık Ocak usulüyle kazı yapılmak üzere bir CED(Çevre etki değerlendirme)raporunun hazırlandığı gün yüzüne çıkmasıyla, bölge insanını huzursuz eden, bu durumu engellemek ve toplumsal dayanışmayı ortaya koyarak bu işin durdurmamız lazım Jeofizik Yük. Mühendisi olarak şahsim çeşitli görsel resimlerle bölgeyle ilgili riskleri masaya yatırarak bölge insanına olası vehaneti güçlü bir şekilde dile getirmiş olduk, Neticede Konuyu toparlayacak topluma açıklayacak bir üst kurul ve tamamlayıcı alt kurulların oluşmasıyla bazı eylemler yapılmalıdır.

Eğer Serhat bölgesinin yani bu Çevre değerlendirme raporu firma lehine sonuçlanması halinde bir Manga asker bir Manga polisle oradaki herkesi etkisiz hale getirmek mümkün olacak ve geriye döndürülmesi mümkün olmayan vahim sonuçlar ortaya çıkacaktır.

AV. CÖMERT UYGUR ERDEM, MADEN MÜCADELESİNDE BİRLİKTE OLMALIYIZ

Madeni projesi, bölgenin doğal varlıkları, tarımsal değeri ve insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Maden sahasının dibindeki Şimşimik Deresi, Kura Nehrinin koludur. Buradaki kirlilikler, Kura Nehrini ve bu nehrin beslediği ovaları, nehir boyunda olan kentleri tehdit etmektedir. 

MTA’nın diri fay hatları haritasına göre proje sahasının yakınından Göle fay hattı geçmektedir. Madencilik faaliyetleri, bölgemizdeki doğal afetlerin şiddetini ve yıkıcı etkisini artıracaktır. Göle, ülkemizin önemli bir tarım ve hayvancılık bölgesidir. Bölgede yaşayan insanların geçim kaynağının büyük bir kısmı tarım ve hayvancılıktan sağlanmaktadır. Madencilik faaliyetleri, bölgenin tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerini olumsuz etkileyecek ve bölge halkının geçim kaynaklarına zarar verecektir. Erzincan tulumunda marka değeri olan Şavak peyniri üretiminin yapıldığı köyler, İliç ilçesindeki madencilik faaliyetleri nedeniyle hayvancılık yapılamıyor. Bu yüzden, Göleliler, Ardahanlılar, Karslılar maden mücadelesinde birlikte olmalıdır. Bölgenin doğal varlıklarını, tarımsal değerini ve insan sağlığını korumak için birlikte mücadele etmelidir.

KARABACAK BİR KIYAMETİN AYAK SESLERİDİR. 

Daha sonra konuşan ormanların kardeşliği platformu sözcüsü Asım karabacak; doğa katlediliyor hayat zehirleniyor insanların hayvanların genetik yapısı bozulacak yüz yıllarca sürecek bir dua felaketinin başlangıcı olacaktır. o nedenle Çığlık atıyorum bir aydır herkese her kuruma her kişiye ulaştım ulaşmaya çalışıyorum. Bütün partilere bütün sivil toplum örgütlerine bütün yöneticilere bütün siyasiler kurumlara üniversitelere herkese sesleniyorum lütfen bu merhametin farkına varın ve gerçekten de memleket ortak faydası etrafında bir ortak anlayışla akılda vicdanda buluşalım ve bu musibete bu tehlikeye karşı mutlaka bir direnç ortaya koymak zorundayız elimizdeki biricik yaptırım gücü özellikle maden sahası alanına alınmış bu 5 köyümüzün yaşayanlarından köylerimizin bizzat kendilerinden alınacak çet raporu çevre etki değerlendirme raporu eğer firma lehine olumlu sonuçlanırsa bu faaliyetini engelleyecek başka bir güç yoktur bizim toplumumuzda işte kaz dağlarındaki siyanür ile altın arama girişimine karşı işte Muğla milas'ta termik santral için zeytin ağaçlarını kesen Akbelen köylülerinin direnişine benzer maalesef toplumsal bir direnç geleneğimiz yoktur. bir doğal afetti böylece başlamış olacak o nedenle sonra herkesi aklını başına toplamaya bugününe ve yarına karşı vicdan borcumuzun ahlaki sonumuzun genel olarak herkesi birlikte olmaya tavır koymaya bu musibeti bu tehlikeyi bertaraf etmeye davet ediyorum.

STK’LAR SİYASİLER ÖNEMLİ MESAJLAR VERDİLER

Panelistlerden sonra mikrofona davet edilen Ardahan Kültürevi Başkan Efrail Çifçi, Göle-Fed Genel Başkanı Eren Küpeli, Hoç-Fed Genel Başkanı Ayhan Öztürk, Deva Partisi belediye başkanı adayı Cem Birtürk Avşar, Göle dernek başkanı Bülent Sarıtaş, Ankara Derneği'nden Ali Turan Koza altın şirketinin maden aramasının durdurulması için her türlü eylemin yapılması noktasında önemli mesajlar verdiler.

 

 

 

 

 

SİYASİLER STK’LAR DESTEK VERDİ

Yoğun ilginin ve katılımın yaşandığı Göle Doğa paneli panele Ardahan Kültür Evi başkanı Efrail Çiftçi, Göle dernekler Federasyonu Genel Başkanı Eren Küpeli, Hoçvan Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Öztürk,  Ormanların Platformu sözcüsü Asım Karabacak, Ardahan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi sekreteri Güven Karakoyun,  Beylikdüzü Ardahan Dernek Başkanı Enver Yıldırım, Göle dernek başkanı Bülent Sarıtaş,

AK Parti meclis üyesi Gökçen Aktürk Aktürk Esenyurt Lokantacılar dernek başkanı Ercan Gökçe,  Ankara Altunbulak köyü dernek başkanı Sinan Kara, otogarı eski dernek başkanı Şahap Önal,  Deva Partisi belediye başkanı adayı Cem Birtürk Avşar, Memleket Partisi Esenyurt ilçe başkanı Tanju Karakuş, Esenyurt Deva partisi İlçe Başkanı Ömer Karahan, Esenyurt Gençlik Hareketi başkanı Orçun Yılmaz,

Dem Partisi Esenyurt Belediyesi meclis üyesi Civan Koç,  Ak Parti meclis üyesi Özgüç Aktürk, Deva Partisi Beylikdüzü İlçe yönetimi Seçil Ruhşen, 

Ardahan Kütürevi Başkan Yardımcısı Saim Korkmaz,  İstanbul büyük Altınbulak dernek başkanı Nihat Durak, Demirkapı Eski Dernek Başkanı Halil Ziyaoğlu, Çakırüzüm Dernek Başkanı Erol Aydın, Serinçayır Dernek Başkanı Acar Dağ, Yeniköy Dernek Başkanı Arif Sucuk, Hoştulbent köy Dernek Başkanı, Vezir Akdoğan, Abur köyü Dernek Başkanı Gökmen Malkoç, Toptaş köyü Dernek Başkanı Haci Beşli, Kuyutuca Köyü Dernek Başkanı Cihan Karadağ,  Taktakıran köyü Dernek Başkanı Yücel Yıldırım,  Keşer Köy Dernek Başkanı Bülent Üstündağ, Kuyucuca Kay derneğinin önceki dönem Dernek Başkanı Gökhan Karakoyun, Arpaşen köy dernek başkanı  Halit Düz, Durucasuköy önceki dönem dernek başkanı, Hüseyin Polat, Ankara Derneği'nden Ali Turan, Ankara Hoştulbentköy Dernek Başkanı  Şemsettin Korkmaz, adını yazamadığımız siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri bölgenin renkli simaları katıldı.

Pelelin sonunda Ankara İstanbul ve Göle merkezinde 3 komitenin kurulmasına karar verildi. Bu 3 Komitenin sağlıklı çalışması içinde bir bilim kurulun yer alacağı ve komiteleri takip etmek için de  Yeşil Göle platformun kurulması ve Başkanlığını da Av. Cömert Uygur Erdem konusu gündeme getirildi.

Turan AKTÜRK/Esenyurt/Serhat Birikim

 


Kars Milletvekili Adem Çalkın Türkiye 1.cisini Kutladı

Valisi Ziya Polat, Karaurgan Jandarma Karakolu ziyaret etti

Kars'ta Kreş ve Gündüz Bakım Evi Öğrencilerinin gösterisi

Kars Valisi POLAT’ın “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” Mesajı

Sezgin Baran Korkmaz, ‘2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim’

Milletvekili  Çalkın ; 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu Olsun

Milletvekili ÇALKIN Maçları Atletizm Pisti’nde oynanacak”

MHP İl Başkanı Tolga  Adıgüzel’in, 19 Mayıs Mesajı

CHP İl Başkanı Onur Uludaşdemir'in 19 Mayıs Mesajı

Selim'de "Gençlik Yürüyüşü"

Göle Ekmek Sarayı ilçeye hizmet vermeye başladı

Çıldır'da bahar hazırlıkları masaya yatırıldı

"Sofralar Daraldı, Gelecek Kaygısı Büyüdü"

Dilan Calayır Resim Yarışmasında Türkiye Birincisi Oldu

İHD ve KESK'ten '15 Mayıs Kürt Dil Bayramı' Açıklaması

Yetkililere Soruyoruz Iğdır'da İnşaatların Şantiye Tabelası Neden Yok?

İhtisaslaşma kapsamında hazırladığı kitabı YÖK Başkanına takdim ett

Kobanê Davası Kararları Protesto Edildi

Iğdır Belediye Eş Başkanı Mehmet Nuri Güneş , Iğdır Belediyesinin Borçlarını Açıkladı

Vali Çiçek, "Asker kınası" yaktı

Başkan Demir: "Beyler gemi batıyor, herkes başının çaresine baksın" dedi mi?

CHP'li Gürsel Tekin: Bu İktidar Döneminde Doğurganlık Mümkün Değil Artmaz!

Ardahan Üniversitesi "Arüsem’in Tübitak Projesi Türkiye Genelindeki 57 Proje Arasına Girerek Destek Almaya Hak Kazandı"

28.Dönem Ak parti Kars Milletvekili Hemşireler Gününü Kutladı.

Telekom'dan Kars 'a Yeni Yatırımlar

AKI-DER, Kars Ardahan Iğdır Tanıtım Günleri 3 Gün Sürdü

Ardahanlılar Kültür Evi Derneği 9. Genel Kurulunu Yaptı

Yıldırım’ın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı Kutlama Mesajı

Kars'tan Kötü Haberi  Geldi

Ak Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın : "En Büyük Engel Sevgisizliktir"

Yükleniyor

Valisi Ziya Polat, Karaurgan Jandarma Karakolu ziyaret etti

Settar Kaya, Kars Uçağı’ndaki Fahiş Fiyatları Paylaştı

Paşanın Kızı KARABEKİR’DEN Kars Belediyesine Ziyaret

Vali POLAT’ın; Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı

Belediye Başkanı Prof. Dr. Ötüken Senger’in 23 Nisan Mesajı

Göle'de Maden Ruhsatına Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor.

Kars’ta lise öğrencisi pansiyonun 4. katından aşağı düştü!

Kars'ta Mazlum Ağa Hamamı Çözüm Bekliyor

MYK Üyesi Türkeş ÖNGEL: “NEVRUZ” Milli Birlik Bayramıdır

Kars’ın Tanıtımı Berlin’e Taşındı

Sezgin Baran Korkmaz, ‘2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim’

Kemal Reis, Kars’ı Yasa Boğdu

Başkan Nasrettin BAVAŞ; "NEVRUZ" Ulusalların Milli Bayramıdır

Genel Başkan TANRIKULU: "NEVRUZ" Bereketin Toprak’la Buluştuğu Gündür

İş İnsanı Güvensoy; 'NEVRUZ' Hoşgörünün Bayramıdır

İş İnsanı Sabri YİĞİT; "NEVRUZ", Baharın Habercisidir

İş İnsanı Lokman NAKIŞ; Lösemili Çocuklara Umut Olalım Dedi.

İl Başkanı Sarıbuğa, Yüreğim Balçeşme’li Köylülerimle Beraberdir.

Başkan Gültekin Göle’de modern çiftlikler Kuracağız

İş İnsanı İmdat TATAR; Minikleri Sevindirdi.

ARDA-FED 21 Nisan’da Genel Kurul Yapacak

Genel Başkan İmdat ATABEY: "NEVRUZ" Baharın Uyanışıdır

Başkan İrfan KOÇ: “NEVRUZ” Dostluğa Kardeşliğe Açılan Kapıdır

Kars Ardahan Iğdır Tanıtım Günleri 15-18 Şubat’ta

Dr. Erdoğan YILDIRIM, Sarıkamış Şehitlerini Hep Anlatacağız

İş İnsanı Ekrem ATEŞ, Sarıkamış Şehitleri Kurtuluş Savaşının öncüsüdür.

GÖLE-FED Göle’nin Sorunlarını Meclise Taşıdı

Ankara 7.Kars Ardahan Iğdır Tanıtım Günlerinin 3.Gününde Bölgenin ve Ankara'nın Renkli Simaları Katıldı.

Kars 36 Spor formaları KAI Tanıtım Günlerinde Satışa Çıkartıldı

ANKARA KAI TANTIM GÜNLERİ HÜZÜNLÜ BAŞLADI

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 37 32 2 3 64 99
2.Fenerbahçe 37 30 1 6 62 96
3.Trabzonspor 37 20 13 4 17 64
4.İstanbul Başakşehir 37 17 13 7 10 58
5.Beşiktaş 37 16 13 8 6 56
6.Kasımpaşa 37 15 14 8 -4 53
7.Alanyaspor 37 12 10 15 3 51
8.Sivasspor 37 13 12 12 -8 51
9.Rizespor 37 14 15 8 -8 50
10.Antalyaspor 37 12 13 12 -5 48
11.Adana Demirspor 37 10 13 14 -3 44
12.Samsunspor 37 11 16 10 -8 43
13.Kayserispor 37 11 14 12 -12 42
14.Gazişehir Gaziantep 37 11 18 8 -8 41
15.Konyaspor 37 9 14 14 -11 41
16.Ankaragücü 37 8 13 16 -4 40
17.Hatayspor 37 8 15 14 -9 38
18.Fatih Karagümrük 37 9 18 10 -5 37
19.Pendikspor 37 9 18 10 -30 37
20.İstanbulspor 37 4 26 7 -47 16