Irmaklar Market
  • BIST 100

    10247,75%-0,86
  • DOLAR

    32,25% 0,00
  • EURO

    34,67% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2393,51% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3892,73% -0,26

Sarıkamış Şehitleri Esenyurt’ta Anıldı

Kars Ardahan Iğdır Maarif Derneği 109. Yılı nedeniyle Sarıkamış Şehitlerinin dünü, bugünü ve yarını adlı konferansta hüzün turizmi projesi büyük ilgi gördü.

STK'lar 12.01.2024 23:18:00 0
Sarıkamış Şehitleri Esenyurt’ta Anıldı

Kars Ardahan Iğdır Maarif Derneği 109. Yılı nedeniyle Sarıkamış Şehitlerinin dünü, bugünü ve yarını adlı konferansta hüzün turizmi projesi büyük ilgi gördü.
Borusan Asım Kocabıyık mesleki teknik Anadolu lisesinde gerçekleşen, Moderatörlüğünü gazeteci Yazar Mustafa Küpeli’in yaptığı Sarıkamış Şehitlerini dünü bugünü, yarını konferans’ta yoğun ilgi ve katılım oldu
Sunucunun Sarıkamış şiirleriyle süsledi konferansın Panelistleri Prof. Dr. Yaşar KOP, ve Prof. Dr Metin Toprak,  Sarıkamış Kuşatma harekatı bölgesi için bir geleceği için hüzün turizmi projesiyle önemli mesajlar verdiler. 

 


KONFERANS’A RENKLİ SİMALAR KATILDI.
MHP MYK Üyesi Gökhan Türkeş Öngel, Beylikdüzü ilçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Koç, Çatalca ilçe Milli Eğitim müdürü İbrahim Hakkı Damat,  TÜMKİAD Genel Başkanı Nihat Tanrıkulu, İstanbul Kars Ardahan Iğdır Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Gürsel İlgüz, Ak Parti K. Çekmece Belediye Başkan adayı Muharrem Yıldız, Dünya Iğdırlılar Dernekler Federasyonun Kurucu Başkanı Abdulhadi Akmugan, TÜMKİAD Genel Başkan Yardımcısı Murat Güngör,  Esenyurt Esnaf ve Kooperatif  Başkanı Gürsel Doğan,  Iğdır Dernek Başkanı Ali Sakar, Ardahan Kültürevi Başkan vekili Gürhan Şimşek adını yazamadığımız siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri. İş insanları. Meclis üyeleri, muhtarlar çok salıda bölge halkı ve öğrenciler katıldı 
BAŞKAN SONER POLAT, TEŞEKKÜR ETTİ.
Sarıkamış Şehitlerinin dünü Bugünü yarını Adlı konferansının açılışında konuşan Kars Ardahan Iğdır Muharip Dernek başkanı Soner Polat, Kandil olmasına rağmen yoğun katılım ve ilgide dolayı konuklarına, şehit yakınlarına, eğitim camiasına ve hemşehrilerine teşekkür etti.
Biz Kars Ardahan Iğdır Eğitimcileri olarak doğduğumuz ve doyduğumuz toprakların kültür, medeniyet ve eğitimine katkıda bulunmak üzere bir araya gelmiş eğitim neferleriyiz. Diyerek konuşmaların şöyle sürdürdü; 
Biz Iğdır ovasının pamukları gibi beyaz, ak ve pak bir niyetle bir araya gelmiş, Ardahan’ ın yaylalarındaki rengarenk çiçekler gibi çeşitli ve zengin, Kars Kalesi gibi değerlerini güçlü bir şekilde muhafaza eden eğitim gönüllüleriyiz.
Nedir bu değerlerimiz? Kars Ardahan Iğdır deyince kazını, kaşarını, balını herkes bilir. Lakin bizim bunlardan da öte değerlerimiz vardır. Bizim Ebu’l Hasan Harakani’miz var, bizim Aşık Şenlik’ imiz var, bizim Sarıkamış’ımız var...
Ehl-i islâm olan işitsin bilsin
Can sağ iken yurt vermeniz düşmana
İsterse Uruset ne ki var gelsin
Can sağ iken yurt vermeniz düşmana
Der Aşık Şenlik yüzyıllar öncesinden…
İşte tıpkı bunun gibi Sarıkamış’ta Allahu Ekber dağlarında o şanlı ecdadımızın canları sağ kalmadı ama, vatan toprağını da düşmana vermediler. Şehadet şerbetini içtiler diyerek çok içirikli bir konuşma yaptı.


KÜPELİ, ENVER PAŞANIN HAYELLER İKARLAR ALTINDA KALDI


Programda Moderatör Gazeteci Yazar Mustafa Küpeli; Sarıkamış Dramının 109 Yılında KAI Maarif derneğinin düzenlediği bu anlamlı konferans için emek veren herkese teşekkür ediyorum.
1878 -1879 Osmanlı Rus savaşında Osmanlı yenilince Kars Ardahan Iğdır Artvin ve Batum’u bölgesi savaş tazminatı olarak Ruslara verilmişti.
Enver Paşa bu toprakları Geri almak için başlattığı Sarıkamış Kuşatma harekatını başlatmış, ağır kış şartları karşısında mücadele verirken bizden asker sayısıda bizden fazla olan Ruslara karşı verilen mücadelede ağır bir yenilğiyle uğrayan Enverpaşa şehitleri defin etmeden saraya dönmüştür. Sonuç olarak  90 bin yiğit arkasında unutulmayacak acılar bıraktı.
  Anzaklar olmasaydı Çanakkale şehitleri bu kadar anlamlı anılmazdı Karslılar olmasaydı Sarıkamış Şehitleri Bu kadar kapsamlı anılmazdı bu nedenle hemşehrilerime teşekkür ediyorum Dedi.


PROF. DR. YAŞAR KOP, KARIN BİLE KAPKARA YAĞDIĞI HÜZNÜNÜ ZAFERİ SARIKAMIŞ
Panelist Prof. Dr. Yaşar Kop, Sarıkamış harekatına kimi felaket kimi trajedi kimi de şerefimiz dışın da her şeyimizi kayıp ettiğimiz savaş diyor. Oysa bu bir haykırış bir baş kaldırı belki bir sitem ya da bir protestodur. bana göre ise Çanakkale’nin önsözü, karın bile kapkara yağdığı hüznün zaferi veya çam ormanlarının can ormanlarına dönüştüğü destanın adıdır.  Diyerek sunumunu şu şekilde devam ettirdi.
1815 Viyana Kongresinde Rus delegasyonunun ortaya attığı Şark Meselesi ile Osmanlıyı yıkma planları resmen aktifleşmişti. 
Bu gaye için de öncelikle Kars ve Sarıkamış'ı almakla ise koyulmuşlardır. Hani Karl Marx diyor ya Kars düşerse Erzurum düşer. Erzurum düşerse tüm Anadolu düşer. İste bu söz de bir nevi Rusların izlediği politikayı stratejik acıdan onaylayan bir durum olsa gerek. 
2. Ağustos 1914'te Almanlarla imzalanan ikili anlaşma gereğince Ruslar Almanlara savaş acarsa Osmanlı da Almanların yanın da olacaktı. bu anlaşmaya iten en bariz sebep İngilizlerden alınan ve parası ödenmesine rağmen Osmanlıya teslimi yapılmayan iki büyük geminin varlığıdır. Ayrıca Rusların Osmanlının kapısına dayandığı da bu durumu pekiştirmiştir. Bu ve benzeri sebeplere rağmen Enver Paşa’yı Alman hayranı ilan etmek doğru olmasa gerek.
Netice de Savaşı pek istemeyen Enver Paşa ilah bir savaş olacaksa ilkbahardan önce olmamasını savunuyordu. Belki savaş olur ve galebe çalınırsa gerek Ön Asya ile fiziki bağ kurulacak, petrol yataklarına sahip olunacak ve 93 Harbi ile kaybedilen topraklar geri alınabilecekti. 
PROF. DR METİN TOPRAK, HÜZÜN TURİZMİNİ GELİŞTİRMELİYİZ.


Daha sonra konuşan Prof. Dr. Metin Toprak, Sarıkamış Kuşatma harekatı bölgesi için bir gelecek perspektifi noktasında hüzün turizminin geliştirmeliyiz dedi.
Sarıkamış Harekâtının hüzün turizmi konsepti çerçevesinde projelendirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Metin Topra, Hüzün turizminin toplumu şoke eden ölüm olayları, toplu ölümler, katliamlar, ünlü kişilerin ölümleri veya şiddet görmeleri, acı olayların geçtiği yerler ve savaş gibi olaylarla ilişkili olduğunu belirtti.
Sarıkamış Harekâtı ve benzeri toplumsal hafızada uzun süre tazeliğini koruyan ve topluma büyük bir acı veren olayların geleceğin inşasında yeni nesiller bakımından büyük bir katma değer sağlama potansiyeline sahip olduğunu ifade eden  Prof. Toprak, Sarıkamış Harekâtı Hüzün Turizmi Projesi kapsamında görev alması  muhtemel paydaşların, Kars ve Erzurum bölgesindeki üniversiteler, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), STK’lar, Ticaret ve Sanayi Odaları, Marmara-Ege-İç Anadolu’da Erzurum ve Kars nüfusu ağırlıklı Belediyeler ile Kültür ve Turizm Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı olduğuna işaret etti. 
Prof. Toprak, hüzün turizmi kapsamında her bir yerleşim yerinde aşağıdaki etkinliklerin öngörüldüğünü açıkladı: 
•Harekâtın o yerdeki öyküsünün hüzün/keder müzesi içinde sergilenmesi
•Harekâtın o yerdeki öyküsüne ilişkin film hazırlanması
•Harekâta ilişkin bilgisayarı oyunları hazırlanması
•Harekâta ders kitaplarında geniş yer verilmesi
•O yerde Sarıkamış şehidi olanların isimleri ve öyküleri
•Sarıkamış Harekâtı bölgesindeki yerleşim yerlerinde türbe, yatır ve şehit kabirleri
•Varsa o yerde savaşa katılan mahalli kişilerin tanıtılması
•Harekâtın günlük yaşamın bir parçası olması bakımından park, okul ve caddelere kişi, olay, yer isimleri verilmesi
•Harekâtın cereyan ettiği yerleşim yerleri arasında bir yürüyüş-araç yolunun geliştirilmesi ve yaz / kış için yürüme rotalarının oluşturulması, yol güzergahlarında dinlenme yerlerinin kurulması 
•Dağcılık, izcilik, yürüyüş gruplarının bu rotaları kullanmaları için farkdındalık oluşturulması
•Öğrenciler ve halk için Harekât bölgesi güzergahlarına yürüyüşler düzenlenmesi
Prof. Toprak Türkiye’de hüzün turizmi potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu ve Sarıkamış Harekâtı ile sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek aşağıdaki örnekler üzerinden Türkiye sathına yayılan bir hüzün turizmi destinasyonlarının geliştirilebileceğini ifade etti. 
Prof. Toprak, bu suretle toplumsal barış ve demokratik gelişmenin de ivme kazanacağını ve hüzünlü ve kasvetli olaylarla yüzleşme ve hesaplaşmanın hem bireysel hem de toplumsal olarak sağlıklı bir süreci işleteceğini düşündüğünü belirtti. 
Türkiye’de Hüzün Turizmi Destinasyonları: Birkaç Örnek
•Çanakkale •Sarıkamış •Anıtkabir •Sinop Cezaevi •Diyarbakır Cezaevi •Ankara Ulucanlar Cezaevi •Ankara Mamak Askeri Cezaevi •İstanbul Metris Cezaevi •Sansaryan Han •Erenköy Köşkü •Madımak Oteli •Ziverbey Köşkü •1980 Askeri Müdahale öncesi Maraş /  Çorum Olayları gibi bu nedenle Sarıkamış’a  bir hüzün turizminin başlatılması için çaba göstermeliyiz diyerek önemli bur sunum yaptı.
3 Saat süren konferansın sonunda soru cevap bölümündü panelistler katılımcılar tarafında sorulan bütün soruları yanıtladıktan sona aile fotoğrafı çektiler.

 


Turan    Turan AKTÜRK/İstanbul/Serhat Birikim


Digor ve Kağızman'da hayvancılık sektörü konuşuldu!

Vatandaşlar hafta sonu sıcak ekmek yemek istiyor

Ardahan'da Kızılay günü kutlandı

Başarılı İtfaiye Müdürünün Görev Yeri Değişti

Kars Kan Bağış Merkezi yeni adresinde hizmete açıldı

Badminton’da Mihralibey Ortaokulu Şampiyon Oldu

İl Başkanı Adıgüzel’den Bahçeli’ye Ziyaret

Çamlıçatak Köyünde hayvanların Kura Nehri’nden su içebilmesi için yürüyüş yolu yapıldı.

Alulbeyt Iğdır Kültür Merkezi ve Kur'an Kursu Binasının Açılışı

ATSO’da Mesleki Yeterlilik Belgesi Sertifika töreni düzenlendi

Kars Valisi Ziya Polat Ani Ören Yerinde

Ardahan İl Tarım, mera sezonunu değerlendirdi

Beykoz Ardahanlılar Derneği Kongre Yaptı Çelik Başkan Seçildi

Milli Boksör Tuğrulhan Erdemir Karsı Sevindirdi.

Kars Belediyesi Muhasebe Müdürlüğü’ne Cengiz Koç atandı.

Kars Milletvekili ÇALKIN; Kars’a 24 Doktor ataması

İYİ Parti ARGE - Eğitim ve Siyaset Akademisi Başkanlığı'na Prof. Dr. Alpaslan Yüce getirildi

Kars'ta "11. Yeşilay Bisiklet Turu" düzenlendi

Göle Kadın Meclisi 3. Genel Kurulunu Yaptı

ARD-FED Kongre Sonrası Görev Bölümünü Yaptı

Göle Belediye Başkanı Gökhan Budak: "Gelir 6 Milyon, borç 51 Milyon"

Iğdır’da "Orman Benim" etkinliği

Yıldırım’ın Hıdırellez Bayramı Kutlama Mesajı

Ağrı ve Ardahan İllerinde Fotoğrafçılık Eğitimleri Başlıyor

İranlı bisikletçiler Iğdır’da

Nevzat KILIÇ Sancaktepe Belediye Başkan Yardımcısı Oldu

Kars Harakani Devlet Hastanesinin Yeni Başhekimi Belli Oldu

Susuz'da ağıl yapımı için kollar sıvandı

Bakan Mehmet Özhaseki, Ardahan’a 8 Milyar Yatırım Yaptık

SOL Parti MYK Üyesi Alper Taş, Başkan Demir'i ziyaret etti

Yükleniyor

Settar Kaya, Kars Uçağı’ndaki Fahiş Fiyatları Paylaştı

Paşanın Kızı KARABEKİR’DEN Kars Belediyesine Ziyaret

Vali POLAT’ın; Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı

Belediye Başkanı Prof. Dr. Ötüken Senger’in 23 Nisan Mesajı

Göle'de Maden Ruhsatına Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor.

Kars’ta lise öğrencisi pansiyonun 4. katından aşağı düştü!

Kars'ta Mazlum Ağa Hamamı Çözüm Bekliyor

MYK Üyesi Türkeş ÖNGEL: “NEVRUZ” Milli Birlik Bayramıdır

Kars’ın Tanıtımı Berlin’e Taşındı

Kapatılan Petrol Kuyusu Ardahan'da Yeniden Açılacakmı ?

Kemal Reis, Kars’ı Yasa Boğdu

Başkan Nasrettin BAVAŞ; "NEVRUZ" Ulusalların Milli Bayramıdır

Genel Başkan TANRIKULU: "NEVRUZ" Bereketin Toprak’la Buluştuğu Gündür

İş İnsanı Güvensoy; 'NEVRUZ' Hoşgörünün Bayramıdır

İş İnsanı Sabri YİĞİT; "NEVRUZ", Baharın Habercisidir

İş İnsanı Lokman NAKIŞ; Lösemili Çocuklara Umut Olalım Dedi.

İl Başkanı Sarıbuğa, Yüreğim Balçeşme’li Köylülerimle Beraberdir.

Başkan Gültekin Göle’de modern çiftlikler Kuracağız

İş İnsanı İmdat TATAR; Minikleri Sevindirdi.

İş İnsanı  Suat ÖGEL; " Sarıkamış; 90 bin şehidin yüreklerinin donduğu yerdir.

ARDA-FED 21 Nisan’da Genel Kurul Yapacak

Genel Başkan İmdat ATABEY: "NEVRUZ" Baharın Uyanışıdır

Başkan İrfan KOÇ: “NEVRUZ” Dostluğa Kardeşliğe Açılan Kapıdır

Kars Ardahan Iğdır Tanıtım Günleri 15-18 Şubat’ta

Dr. Erdoğan YILDIRIM, Sarıkamış Şehitlerini Hep Anlatacağız

İş İnsanı Ekrem ATEŞ, Sarıkamış Şehitleri Kurtuluş Savaşının öncüsüdür.

GÖLE-FED Göle’nin Sorunlarını Meclise Taşıdı

Ankara 7.Kars Ardahan Iğdır Tanıtım Günlerinin 3.Gününde Bölgenin ve Ankara'nın Renkli Simaları Katıldı.

Kars 36 Spor formaları KAI Tanıtım Günlerinde Satışa Çıkartıldı

ANKARA KAI TANTIM GÜNLERİ HÜZÜNLÜ BAŞLADI

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16