Doğu Anadolu bölgesinin Çukurovası ve hayvancılık merkezi Iğdır'da et fiyatlarındaki yükseliş bir türlü durmuyor.
Her gün zam gelen et fiyatları vatandaşları canından bezdirirken ramazan öncesi fiyat artışları insanları kara kara düşündürüyor.
Bir hafta önce kasapta 190-195 lira olan dana etin fiyatı 230 -240 liraya yükseldi. Kasaplar, kırmızı et fiyatlarında yakın dönemde artış yaşanabileceğini belirttiler.
Maliyetlerdeki artış ve üretimdeki sıkıntılar et fiyatlarına yansıdı. Kasaplar ve hayvancılıkla uğraşanlar maliyetlerin yüksek olduğunu girdi fiyatlarının yüksekliği et fiyatlarını artırıyor. Bunun başında gübre, yem, mazot elektrik, işçi maliyetleri ister istemez fiyatları yükseltiyor" dediler.
Iğdır'da yıllardır hayvancılık yapan Hükümdar Arat,girdi maliyetlerinin fiyatları artırdığını belirterek şunları söyledi:" Iğdır da hayvancılık ve tarım sektöründe çalışıyorum.. Şimdi genelde piyasada konuşulan tüketiciler tarafından et fiyatlarının çok yüksek olduğu söyleniyor. Et fiyatlarının yüksek olmasının nedenlerinden biri girdi maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Yani yem ,hazır yem, yonca bunların maliyeti yüksek bundan dolayı da maliyet yükseliyor. İşçi maliyeti yüksek, mazot gübre fiyatları yüksek olduğundan maliyetlere et fiyatlarına yansıyor. Hayvan üreticileri hiçbir zaman maliyetlerin çok yükselmesini istemez. Çünkü yüksek olan maliyet tüketici tarafından kullanılamıyor yani tüketemiyor neden yapamıyor kazanç düşük. Maliyet yüksek Biz istiyoruz ki herkes kazancından tüketim yapsın protein alsın iyi beslensin bakliyatta da maliyet yüksek hükümet tarafından maliyet düşürülsün. Elektrik maliyeti çok yüksek Bizim buranın elektrik gideri aylık 7 binin üzerindedir. Bunlar maliyeti yükseltiyor etkiliyor. Bunun için özel bir fiyat çıkarmalıdırlar özellikle gerçek tarım hayvancılık yapan işletmeler için destek verilmelidir ki herkes tarıma hayvancılığa dönsün. Sanayiye gidemiyoruz maliyetler yüksek.Diyoruz bunu şu fiyata almıştık dolar yükselmedi mazot artmadı niye bu fiyat diyorlar elektrik işçilik arttı. Girdiler çok yüksek olduğu için maliyet artışı oluyor buda tüketicilere yansıyor. Bunun için maliyetlerin düşürülmesi lazım."dedi.
Yıllardır Iğdır da baba mesleğini sürdürmeye çalışan kasap Resul Argış,et fiyatlarının artışı ile ilgili şunları söyledi:" Burada bir fiyat listemiz vardı bir hafta bir ay kalırdı. Şimdi bu listeyi fiyatlar günlük değiştiği için kaldırdık. Aşağıya indirmek zorunda kaldık. Bugün kuzu etini 130 alıp 140 satıyoruz. Ertesi gün gidip 150 'ye alıyoruz. Öğle bir duruma düştük şu anda. Yani müşteride kalmadı artık. Piyasa çok kötü eskiden bir müşterimiz geliyordu. Haftalık ailesine 5 kiloluk et alan müşterimiz şimdi ayda bir kilo et alıyor. Yada hiç almıyor şu anda gidişat pek iyi değil .bir hafta evvel kuzu eti 140 liraydı şimdi 175 liradan eti bir hafta evvel 190 liraydı şimdi 230 lira. Yetişemiyoruz. Türkiye'de şu anda hayvan kalmadı ki. Büyük baş hayvan kalmadı. Yetkililer buna el atmalı destek vermelidir. Yem pahalı her şey pahalı Masraflar yükselmiş. Fazlasıyla yükselmiş ben burada geçen yıl aylık 2 bin lira öderken şimdi aylık 10 bin 15 bin lira geliyor. Ben bunu nasıl ödeyeyim aylık giderim 65 bin lira 70 bin liraya geliyor ben bu nasıl ödeyeyim nasıl çevireceksin bu işi .Aha yanımdaki köşe başı iş yeri açmıştı gece kapatıp kaçıp gitmiş. iş yapamıyor masrafını kurtaramıyor. İşçisi elektriği sigortası masrafı kurtaramıyor. Kendini günlük olarak kurtaran ayakta kalmaya çalışana esnafa ne mutlu herkes ayakta kalmaya çalışıyor nereye kadar. Çözüm maliyet artışının bunun önünün kesmesi lazım devletimizin besicilere destek vermesi lazım hayvancılık konusunda çok ihtiyaç var. Takıp etmesi lazım. İhtiyaç var. Hem destek verecek hem sahip çıkacak Ben bu adam hayvanı verdim bakıyor mu demeli. Üretim olacak Üretim şart öncelikli olarak üretim olmalı üretim olmadığı zaman insanın sonu gelir. İthal et çözüm değil kesinlikle çözüm olamaz. Eskiden köylü şehrin efendisi diyorduk. Eskiden veresiye et veriyorduk .Çünkü Iğdır'da pancar ekiliyordu. Köylü avans alıyordu borcunu ödüyordu. Şimdi yok. bir kilo et bile veresiye vermiyoruz. Üretim şart. bu ülke bitti. Şimdi ciddi şekilde desteklenmeli üretimin varsa sen varsın üretimin yoksa sen yoksun. Adam bir kuzu getirip satıyordu aldığı para ile bir evinin masrafını karşılıyordu şimdi 10 kuzuda satsa aldığı para ile 10 günlük yiyecek alıyor. Bir markete girip çıkmak 2 bin liradır.Hergün dibe gidiyoruz. Vatandaş alamıyor.Kelle eti alıyor kemik alıyor kemiği kaynatıp suyunu çoluk çocuğuna yediriyor. 50 tl den veresiye et vermişim et şimdi 230 lira alamıyorum da. Her şeyin çaresi üretim.Şu anda üzülüyoruz gün geçtikçe geri gidiyoruz. Yerimiz de saysak iyi Bir an önce bu durumun düzelmesi lazım böyle olmaz."