9668,36%1,33
38,81% 0,36
43,29% -0,25
3996,59% -0,90
6506,72% 0,56
Konferansa katılan Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Suat Vural, Türk ve Hint toplumları arasında tarih boyunca gelişen çok boyutlu ilişkileri değerlendirdi.
Dinler, kültürler ve devlet yapıları üzerinden gelişen bu etkileşimlerin derinliğine dikkat çeken Vural, “Türk-Hint ilişkilerinde dinlerin bakış açısı bir kültür yayılımı sayılmıştır ve bu özel bir konudur." dedi.
Müslüman Arapların Hindistan’a yönelik erken dönem akımlarına da değinen Vural, 8. yüzyıldan itibaren Müslüman Arap tüccarların ve din adamlarının Hindistan’ın özellikle batı kıyılarına ulaştığını, böylece İslamiyet’in bölgede yayılmaya başladığını aktardı. Bu dönemde başlayan kültürel etkileşimlerin, ilerleyen yüzyıllarda Türk-İslam devletlerinin Hindistan’daki etkinliğini hazırlayan önemli bir zemin oluşturduğunu ifade etti.
Hun Devleti’nin Hindistan’daki tarihsel varlığını ele alan Vural, Orta Asya kökenli toplulukların bölgeye göçleriyle oluşan siyasi ve kültürel mirası örneklerle anlattı. Özellikle Gazneliler ve Babürlüler gibi Türk kökenli devletlerin Hindistan tarihinde bıraktığı izlerin altını çizdi.
Konferansın son bölümünde katılımcılar, konuşmacıya yönelttikleri sorularla tartışmaya katkıda bulundu. Program, Dr. Öğr. Üyesi Suat Vural’a plaket takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Kaynak:Hilal Özcan/Serhat Birikim