10924,53%-1,34
42,21% 0,25
48,86% 0,30
5430,60% 0,78
9007,06% 0,59
Dünya Karapapak Türkleri Birliği Vakfı Genel Başkanımız Erkan Koçali, Bursa Şube Başkanı Hikmet Karaboğa, Kars Şube Başkanı Osman Saday, Yönetim kurul üyesi Gündüz Mutlu İlhan Koçak, Ali Babanın Kaz Çiftliklerini ziyaret ettiler.

Kars’ın çeşitli köylerinde ve ilçelerinde uzun süredir kaz besleyen üreticiler, bu dönemde kaz Kesim Haftasında KARPAT heyeti Kars’ın Susuz ilçesinde kaz yetiştiriciliği yapan Ali Yeğin’in Ali Babanın çiftliğinde kaz kesimini 'bismillah' diyerek başlatmış oldular.
Geçtiğimiz hafta yüksek kesimlere karın yağmasıyla birlikte Serhat bölgesi olarak bilinen Kars ve Ardahan’da kaz yetiştiriciliği yapan köylüler özenle büyüttüğü kazlarını keserek kış hazırlıklarına başladılar.
Dünya Karapapak Türkleri Birliği Vakfı Genel Başkanı Erkan Koçali, Genel Sekreter ve Kars Şube Başkanı Osman Saday, Bursa Şube Başkanı Hikmet Karaboğa yönetim kurulu üyeleri Gündüz Mutlu İlhan Koçak Kaz Kesim Haftası münasebetiyle Ali Baba çiftliğini ziyaret ettiler.
Ziyarette bir konuşma yapan KARPAT Vakfı Başkana Erkan Koçali; Kars’ta Kaz Kesim Haftası, yüzyıllardır süregelen bir gelenektir. Kaz, Karapapak Türkleri ve Kars-Ardahan yöresi için sadece bir besin değil; kültürel kimliğin, birlikteliğin ve emeğin sembolüdür. Aynı zamanda bölge ekonomisine de önemli katkı sağlar.
Gazi Kars serhat şehirlerimizin savaşçılıktaki gücü kaz etinden gelir; aynı zamanda bağışıklığı güçlendirir, soğuk havalarda hastalıktan korur. Kaz etinin faydaları çeşitli şekillerde ele alınabilir. Protein değeri yüksek bir besin olduğu için vücut hücrelerinin çeşitli sebepler dolayısıyla hasar gördüğü takdirde onarılmasına katkı sağlayabilir. Yeni hücre dokuların oluşması konusunda da fayda sağladığı bilinir.
Ziyarette bir konuşma yapan Ali Baba çiftliğinin kurucusu Ali Yeğin; KARPAT Vakfı Başkanı Erkan Koçali ve heyetine teşekkür etti.
Üretici Ali Yeğin; Bölgede eti, ciğeri ve tüyü oldukça kıymetli olan kazların kesimi büyük bir titizlikle yapılıyor. Kaz’ın gerçek lezzeti Kars’ta, kar yağdıktan sonra ortaya çıkar. Çünkü Kars kazı, kar üzerinde yürüyüp doğal otlarla beslendikçe yağı kıvam bulur, eti sertleşir. Bu yüzden kaz, Kars’ta yenir derler; bu sadece bir söz değil, bir kültürün özüdür. E vitamini, selenyum ve çinko gibi vitamin ve mineraller bulundurduğu için performans arttırıcı etkiye sahiptir. Bu hafta Kars Kaz Kesim Haftası, emeğin, geleneğin ve lezzetin buluştuğu zamandır.
Ziyaret sonrasında Ali Baba çiftliğinin kurucusu Ali Yeğin KARPAT heyetine kaz ikram etti.







Hasan OTHAN KARS / Serhat Birikim