Irmaklar Market
  • BIST 100

    11298,64%0,54
  • DOLAR

    42,59% 0,03
  • EURO

    49,66% 0,22
  • GRAM ALTIN

    5761,58% -0,09
  • Ç. ALTIN

    9278,67% 0,00

ŞAP HASTALIĞI SALGINI HAKKINDA BASINA VE KAMUOYUNA!

Son haftalarda Ardahan ili Göle ilçesinde büyükbaş hayvanlarda yaygın olarak gözlenen Şap hastalığı, bölge hayvancılığı üzerinde ciddi sosyo-ekonomik sonuçlar doğurmaya başlamıştır.

Sağlık 3.08.2025 19:17:00 0
ŞAP HASTALIĞI SALGINI HAKKINDA BASINA VE KAMUOYUNA!

ŞAP HASTALIĞI SALGINI HAKKINDA BASINA VE KAMUOYUNA!
   İstanbul Göle Kadın Meclisi Derneği ile Serhat Kadınları Derneği olarak, Göle'de gerçekleştirdiğimiz saha araştırmaları ve gözlemler neticesinde, bölgedeki güncel duruma ilişkin kapsamlı bir bilgilendirme raporu hazırlanmıştır.
    Hazırlanan bu rapor, kamuoyunu doğru ve tarafsız bir şekilde bilgilendirmek amacıyla paylaşılmaktadır.
Son haftalarda Ardahan ili Göle ilçesinde büyükbaş hayvanlarda yaygın olarak gözlenen Şap hastalığı, bölge hayvancılığı üzerinde ciddi sosyo-ekonomik sonuçlar doğurmaya başlamıştır. Bölge halkının temel geçim kaynağını oluşturan  ülkemiz yağ, peynir et üretiminde önemli yer kaplayan yöre hayvancılığın bu şekilde tehdit altında olması, yalnızca üretici köylüleri değil, ilçe ekonomisinin tamamını riske sokmaktadır. Salgın kontrol altına alınmazsa başat gelir kaynağı hayvancılık olan Göle ilçesinde sosyal sorunlar da baş verecek ve geçmişte  yoğun göçün olduğu bu ilçeden büyük şehirlere doğru yeni bir göç dalgası da doğacaktır.
Göle’de yaklaşık 95.000 ila 110.000 arasında büyükbaş hayvan bulunduğu bilinmektedir.
Ayrıca 14.000 civarında küçükbaş hayvan varlığı söz konusudur.

 

    Büyükbaş hayvanların birim piyasa değeri 150.000 – 200.000 TL, küçükbaş hayvanların değeri ise 6.000 – 30.000 TL aralığındadır. Resmî kayıtlarda şu ana kadar yaklaşık 120 hayvanın telef olduğu bilgisi yer alsa da, köylerde birebir yapılan gözlemler ve bölge halkından alınan bilgiler ışığında, 1000’in ’ün üzerinde hayvanın telef olduğu tahmin edilmektedir.
İlçemize ekonomik ve sosyal etkileri olumsuz olarak yansıyacak olan Şap hastalığı salgını durdurulmaz ise ekonomik ve sosyal olumsuz etkiler doğuracaktır. Daha şimdiden et, süt, peynir üretimi kısmen durdurulmuş olup, hasta İneklerden de süt sağılmamaktadır. 
Her hanede ortalama 10-30 arası hayvan bulunduğu ve bu hayvanların geçim için tek kaynak olduğu düşünüldüğünde, hayvan kaybı bir ailenin tüm yıllık gelirinin yok olması anlamına gelmektedir.
Hayvanların telef olması sadece et/süt üretimini değil, aynı zamanda yem, nakliye, veterinerlik, hayvan pazarı ve tarımsal üretim gibi yan  sektörleri de olumsuz etkilemektedir.
Özellikle kadın üreticilerin ev ekonomisine katkıları hayvan üretimi üzerinden gerçekleştiğinden, kadın emeği ve kırsal yoksulluk açısından da durum kritik bir noktadadır.

   SAHADAKİ TESPİTLER VE YETERSİZLİKLER ŞU BAŞLIKLAR HALİNDE TOPARLANMIŞTIR. 
    Bir çok  köyde veteriner hizmetlerine ulaşımın yetersiz olduğu görülmüştür.
Aşı uygulamalarının yapılmasına rağmen hastalığın yayılımının durdurulamaması, aşı kalitesi veya zamanlaması konusunda soru işaretleri doğurmuştur.
Hayvan hastanesinin olmaması, vakalara zamanında ve uzman müdahale yapılamamasına yol açmaktadır.
Telef olan hayvanların büyük kısmının video/fotoğraf gibi resmi kayıt altına alınmaması, maddi kaybın belgelendirilmesini zorlaştırmaktadır.
Hayvanların sigortalı olup olmadığı ve sigorta kapsamındaki zararların karşılanıp karşılanmadığı net değildir.

    YÖRE HALKI VE İLERİ GELENLERYLE YAPILAN GÖRÜŞMELERDE ACİL ÖNERİLER VE TALEPLER AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARDA YER ALMAKTADIR.
Şeffaf ve Güncel Veri Paylaşımı:
İlçe Tarım Müdürlüğü ve ilgili kurumların güncel verileri sahaya ve kamuoyuna düzenli olarak duyurması, dezenformasyonun önüne geçecektir.
Acil Hayvan Sağlığı Müdahale Ekibi Kurulması, her köyde veteriner görevlendirilmesi sayısal açıdan mümkün değil ise   Göle merkezli, mobil ve hızlı müdahale kapasitesine sahip veteriner ekipler kurulmalı ve aktif olarak köyleri dolaşmalıdır.
Zarar Tespiti ve Tazminat Süreci Başlatılması:
Hayvan kaybı yaşayan üreticiler için tazminat süreçleri başlatılmalı, sigorta kapsamında olan zararlarda hızla ödeme yapılmalıdır.
Her köyde bir veteriner bulundurulması hedeflenmeli, mevcut veterinerler ekipman ve ulaşım açısından desteklenmelidir.
Bölgesel Hayvan Hastanesi Kurulması:
Uzun vadede, sadece Göle’ye değil tüm Ardahan’a hizmet verecek bir hayvan hastanesi kurulması için girişimler başlatılmalıdır.
Görsel Kayıt Sistemi Zorunluluğu:
Telef olan hayvanların mutlaka video/fotoğraf ile belgelendirilmesi sağlanmalıdır. Bu kayıtlar tazminat ve analiz süreçleri için kritiktir.
Üretici Eğitimi ve Bilgilendirilmesi için; Köylerde bilinçlendirme toplantıları düzenlenmeli, hastalıkla mücadele, karantina uygulamaları ve korunma yöntemleri anlatılmalıdır.
Kadın Üreticilerin Desteklenmeli. Kadın üreticilere özel destek paketleri, hibe programları ve eğitim çalışmaları planlanmalıdır. 
SONUÇ OLARAK
Göle ilçesinde yaşanan bu hayvan hastalığı salgını, sadece bir veterinerlik krizi değil, aynı zamanda ekonomik, toplumsal ve psikolojik boyutları olan çok yönlü bir krizdir. Bu nedenle çözüm sadece teknik müdahalelerle değil, aynı zamanda bütüncül bir kırsal kalkınma ve destekleme stratejisiyle mümkün olacaktır. Yerel paydaşlar, üretici birlikleri, sivil toplum yapıları ve devlet kurumları iş birliği içinde, zaman kaybetmeden harekete geçmelidir. Karşı karşıya kalınan salgın durdurulamadığı ve   gereken destek sağlanmadığı takdirde yöre de , psikolojik, ekonomik ve sosyal yönden bir çok olumsuz sonuç doğuracak Göle’den de yoğun bir göç dalgası ve üretimden kopuş kaçınılmaz hale gelecektir. 
Bize düşen yöremizin sesine ses olmak bu sorunları dile getirmektir. Yetkili mercilerin bu sesi duyması, Göle özelinde yaptığımız durum analizi ile  Ardahan ve tüm ilçelerine Şap hastalığı salgını konusunda  acilen çözüm bulmasıdır. 
Serhat Kadınları Derneği ve Göle Kadın Meclisi adına 
Ayşe Hazal Beytaş&Türkan Deli

Bağdeşen Köyünün Giriş Tabelası Törenle Asıldı

Etimesgut’ta Ardahan Günleri Damgasını Vurdu

Kars Harakani Devlet Hastanesi Yeni Müdür ASUMAN ÇOLAK Atandı

Iğdır ve Ardahan Ticaret Sanayi odasından Kars’a Ziyaret

Ramazan Tan Yazdı TABELA Dernekleri

4 Ardahanlı 1 Kars'lı CHP’nin PM üyeliğine seçildi.

Kars Kalesi Volkan Gökçek Dünya Şampiyonu Oldu

Kars’ta kişisel verileri hedef alan 36 sosyal medya hesabına erişim engeli

KATSO Başkanı Kadir Bozan'dan Teşekkür Mesajı

Uluslararası Harakani Kültür Vakfı Ankara Ofisi Hizmete Açıldı

DEVA Partisi Kars İl Başkanlığına Ümit Atabey Atandı

Kars’ta Aranan Şahıs Jandarma Ekiplerince Yakalandı

Kars İdare Mahkemesi Başkanı Kerim Yonisoğlu’nun Tayini Resmileşti

Kars'ta 'Asayiş ve Güvenlik Değerlendirme Toplantısı' yapıldı

Başkan Serkan SEZER’ı 3 Aralık Engelliler Günü Mesajı

Kars Bölgesinin En Büyük Su Dolum Tesisi “Serhat Su Fabrikası”

Iğdır FK, Tarihinde İlk Kez Türkiye Kupası’nda Gruplara Kaldı

Kars'ta İl Tarım Gıda zehirlenmelerine karşı denetimlerini sıklaştırıldı

Kars Harakani Havalimanı’nda Ekim Ayı Yolcu Trafiği Açıklandı

METEOROLJİ İL İL UYARDI YOĞUN KAR YAĞIŞI GELİYOR

Asım Demir elektrikçiler odası başkanlığına adaylarını açıkladı

Türkiye'nin en iyi tıp fakülteleri belli oldu: Bölgeden 2 üniversite ilk 10'da, Kars listeye giremedi

Murat 2020 Genç SK: 0 - Kars 36 Spor: 1

Kars'ta Umre Sevinci: Havaalanında Tekbirlerle Duygu Seli

CHP'de 39. Olağan Kurultay.. Özgür Özel Yeniden Genel Başkan Seçildi!

Vali Ziya Polat, 9.200 Yeni Araç Hizmete Alım Törenine katıldı

32 yıl önce mühendis olarak başladı, şimdi Kars Şeker Fabrikası Müdürü olarak atandı

“SERKA Destekli İHA Projesi Başladı

Milletvekili Koç, AK Parti İl İstişare Toplantısısın Gerçekleştirdi

Başkan Yücel AKKOÇ’ın Kalkınma Projelerini Sıraladı.

Yükleniyor

“SERKA Destekli İHA Projesi Başladı

Ardahan Bağdaşen Köyü Gazez’ye Yardım Elini Uzattı

Doğu Batı ilişkileri veya Avrupa batı Merkezli Düşünce Sistemi ve Biz

Bakan Uraloğlu Kars Iğdır Aralık Dilucu Demiryolu Hattı bölgesel barışı pekiştirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu Iğdır’da Çiçeklerle Karşılandı

Tarihi Bir Ana Şahitlik Edeceğiz: Demiryolu Hattının Temeli Atılıyor

KARPAT Vakfı, Bölgenin Tarihini Gün Yüzüne Çıkarıyor

Selçuk AKKOÇ, Göle ve Canibek yaylaları Turizme Açılmalı

Karslı Taekwondocular Şanlıurfa’dan Madalyalarla Döndü

Genel Başkanı Atıf Özbey, İsrail - İran Savaşı üzerine değerlendirmede bulundu.

TREND TRAVEL-TURKEY, Çeyrek Asırdır hezimet veriyor

Kars Ticaret Sanayi odası PTT A.Ş ile İndirimli Protokol Yapıldı.

İş İnsanı Davut Göktaş Babasının Cenaze Törenine yoğun ilgi

KARPAT Heyeti, Ali Babanın Kaz Çiftliğini Ziyaret Etti

Ardahanlı mahkûm Faruk Fatih Özer cezaevinde ölü bulundu

Yıldırım’ın 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Konuşması

Gökhan Türkeş Öngel, Babasını Kaybetti

TEKİN Çitlerin Nikah Şahitliğini Ünlüler Yaptı

“Otomobillere Dair Bilmediklerimiz” Segment Gerçeği

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Artvin Ticaret Borsası Protokol İmzaladı

Yıldırım’ın 24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlama Mesajı

Yıldırım’ın 23 Şubat 1921 Ardahan’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu Kutlama Mesajı

Yıldırım’ın Miraç Kandili Kutlama Mesajı

Bursa Kaısiad ‘Dan Kars Ardahan Ve Iğdır’a Yatırıma Devam

Yıldırım’ın 30 Ağustos 1922 Zafer Bayramı Kutlama Mesajı

ARDA-FED 21 Nisan’da Genel Kurul Yapacak

Genel Başkan İmdat ATABEY: "NEVRUZ" Baharın Uyanışıdır

Başkan İrfan KOÇ: “NEVRUZ” Dostluğa Kardeşliğe Açılan Kapıdır

Kars Ardahan Iğdır Tanıtım Günleri 15-18 Şubat’ta

Dr. Erdoğan YILDIRIM, Sarıkamış Şehitlerini Hep Anlatacağız

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
14.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
15.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8